Facebook open

Te pyszne czerwcowe owoce można jeść nie tylko same czy w postaci koktajlu. Świetnie nadają się do przeróżnych dań. Przedstawiamy zdrowe i smaczne przepisy truskawkowe na ciepłe dni.

truskawki_spaeden-pl-gazpacho.jpgTRUSKAWKOWO-POMIDOROWE GAZPACHO
_____________________
Składniki na 4 porcje: • 500 g świeżych truskawek • 5 niewielkich pomidorów gałązkowych • 1 ogórka • 2 papryczki, najlepiej jalapenos • sok z 2 limonek • 3 łyżki miodu • garść posiekanej świeżej mięty • sól i pieprz do smaku • do dekoracji mięta lub inne zioła

Przygotowanie: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze cząstki. Pomidory i ogórki kroimy, papryczki siekamy. Wszystkie produkty razem miksujemy do gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku, przelewamy do dużej miski i dobrze schładzamy. Podajemy udekorowane świeżą miętą i kawałkami truskawek.

truskawki_spaeden-pl-jogurt z musem truskawkowym.jpgJOGURT ORGANICZNY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
_____________________
Składniki na 4 porcje: • 2 kubki jogurtu organicznego • 8-10 dużych, świeżych truskawek • 1 łyżeczka octu balsamicznego • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie: Umyte i obrane truskawki miksujemy, dodając ocet i cukier. Rozlewamy jogurt do szklanek, na wierzch wlewając lekko schłodzony mus.


truskawki_spaeden-pl-panna cotta.jpgPANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI
_____________________
Składniki na 4 porcje po 125 ml: • 100 ml mleka • 400 ml śmietany kremówki • 50 g cukru waniliowego • 3 łyżeczki żelatyny • 2 łyżki wody • truskawki do musu lub podawane w całości

Przygotowanie: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, żeby napęczniała. Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gotową masę chłodzimy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do foremek, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy kilka godzin w lodówce. Aby łatwo było wyjąć z foremek, zanurzamy je w bardzo gorącej wodzie. Wykładamy na talerzyki i podajemy ze świeżymi owocami lub musem truskawkowym.

truskawki_spaeden-pl-truskawkowe fondue.jpgTRUSKAWKOWE FONDUE
_____________________
Składniki: • świeże truskawki • tabliczka gorzkiej czekolady • 1 łyżka miodu • 2 łyżki wody

Przygotowanie: Umyte, nieobrane truskawki delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Połamaną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – miseczkę z czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy miód i wodę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Czekoladową masę przygotowujemy tuż przed podaniem i przelewamy do miseczki. Możemy ją postawić na podgrzewaczu, żeby nie zastygła.

CZYTAJ WIĘCEJ:

TRUSKAWKA RZĄDZI

 

baner CACI

Nowy, interaktywny EDEN

polecane hotele GORACH

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele MORZE

polecane hotele JEZIORA

polecane KLINIKI DAY SPA

RANKINGI SPA

Phytomer 300x300

Nasze magazyny i albumy

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA Awards

Phytomer 300x300

 

Perfect SPA International

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Brandenburgia

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Hiszpania

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Europa

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Swiat

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

Polska na zdrowie PL0

Cytat tygodnia

cytat, Konfucjusz