Facebook open

Wyglądają apetycznie, są zdrowe i modne. Najczęściej jemy je w eleganckich sushi barach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je samodzielnie w domu. To wcale nie takie trudne.

Tekst: Marcin Tomczyk

Wszystko zaczyna się od dobrego ryżu...

Kuchnia magazyn eden SPAeden pl ryzRyż do sushi
_____________________

Składniki: • 500 g ryżu do sushi • 850 ml wody • 150 ml octu ryżowego • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie: Ryż opłukać kilkukrotnie w letniej wodzie, pocierając go w dłoniach, jakbyśmy go chcieli umyć. Pod koniec woda po płukaniu ryżu powinna być przejrzysta. Ryż odcedzić i zalać w garnku 850 ml wody. Garnek przykryć i gotować ryż około 30 min. Po tym czasie odkryć garnek i poczekać, aż woda odparuje, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu ryż przełożyć do miski, zalać octem z cukrem i rozbić grudki.


Kuchnia magazyn eden SPAeden pl 03Nigiri giu tataki

_____________________

Składniki: • ryż do sushi • filet wołowy wysokiej jakości • 1 główka czosnku • 500 ml sosu sojowego • oliwa

Przygotowanie: Oczyścić filet wołowy z błon. Czosnek drobno posiekać i zeszklić w rozgrzanym rondlu z oliwą. Odłowić go, zanim zbrązowieje i zrobi się gorzki. Do tej samej oliwy włożyć wołowinę i opiec ze wszystkich stron (czas smażenia według uznania, od 2 do 6 minut). Wołowinę przełożyć do wywaru – 500 ml wody z 500 ml sosu sojowego, żeby się schłodziła. Pokroić plastry w poprzek włókien wołowiny. Uformować kulki ryżu, ułożyć na nich wołowinę, a później wasabi. Można owinąć plastrem ogórka lub nori.


Kuchnia magazyn eden SPAeden pl 04Uramaki z tuńczykiem

_____________________

Składniki: • 1\2 nori • 70 g ryżu do sushi • 100-120 g świeżego filetu tuńczyka • kilka kawałków ogórka, marynowanej rzepy, kiszonego imbiru, awokado i tykwy • wasabi • matka bambusowa

Przygotowanie: Pokroić tuńczyka tak, aby mieć 1 grubszy pasek i 3 płaty jak do nigiri. Na szorstkiej części nori ułożyć ryż tak, aby pozostało 2 cm wolnej przestrzeni. Odwrócić nori na gładką stronę i na nią nałożyć wasabi, pasek ryby oraz warzywa. Całość zwinąć palcami lub z pomocą bambusowej matki do góry. Na wierzchu ułożyć plastry ryby. Wilgotnym nożem pokroić na 6 równych kawałków.


Kuchnia magazyn eden SPAeden pl 05Gunkan maki z ikrą łososia w ogórku

_____________________

Składniki: • 1 ogórek (w miarę prosty) • 50 g ikry łososia • ryż do sushi • wasabi

Przygotowanie: Obrać ogórka bardzo cienko ze skórki tak, aby nie pękła. Pokroić go na paski o wymiarach 3 cm / 7 cm. W dłoniach uformować małe kulki ryżu. Każdą z nich obtoczyć ogórkiem. Na wierzchu ułożyć odrobinę wasabi oraz ikrę.


salatka z osmiornicy org stand Kuchnia magazyn eden SPAeden plTaco sarada czyli sałatka z ośmiornicy

_____________________

Składniki: • 500 g świeżej ośmiornicy • 1 łyżka zielonej herbaty • 1 świeże chilli • 1 ząbek czosnku • 1 cm świeżego imbiru • 1 główka kapusty bok choi • 50 g grzybów enoki, shimeji, shitake • 1 lyżka oliwy • szczypta togarashi (japońska przyprawa 5 smaków)

Przygotowanie: Surową ośmiornicę natrzeć solą morską, po około 30 min. opłukać ją i włożyć do wywaru z zielonej herbaty, dusić razem przez 2 godz. Po wyjęciu ośmiornicy z wywaru natychmiast włożyć ją do lodu. Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekane imbir, chilli oraz czosnek. Dodać pokrojoną kapustę bok choi, grzyby oraz ośmiornicę pokrojoną w większe kawałki. Doprawić togarashi i dusić 7-10 min.

baner CACI

Nowy, interaktywny EDEN

polecane hotele GORACH

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele MORZE

polecane hotele JEZIORA

polecane KLINIKI DAY SPA

RANKINGI SPA

Phytomer 300x300

Nasze magazyny i albumy

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA Awards

Phytomer 300x300

 

Perfect SPA International

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Brandenburgia

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Hiszpania

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Europa

Baner Perfect SPA Hotel 2019 Swiat

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

Polska na zdrowie PL0

Cytat tygodnia

cytat, Konfucjusz